top of page

Lite info du behöver tänka på som fodervärd

En fodervärd betalar ingen köpesumma för katten. Katten bor hos fodervärden och denne står för alla de vanliga kostnaderna man har som kattägare, t.ex. mat, vaccinationer, kattsand, matskålar, klös- och klätterträd, rastgård och lite till, dessutom veterinärvård.

Jag står för försäkringen och alla kostnader som rör aveln. Katten övergår i fodervärdens ägo efter att avtalet är fullföljt.

Att vara fodervärd till en hona från oss innebär att du blir fodervärdar till en katt som bor hos er som en del av er familj. Hon får vanligtvis 1-2 kullar vilket oftast innebär att fodervärden har honans kull/kullar hemma hos sig. Det blir en hel del ansvar i samband med förlossning/vakande inför förlossning och första dagarna efteråt. Men det bästa är att det är en fantastisk upplevelse att följa dessa små i deras utveckling under livets första 13-14 veckor!

När honan fått avtalade kullar så övergår katten till fodervärdens ägo, jag är självklart mycket engagerad i kullen själv, är med vid förlossning om det är möjligt och hälsar på/fotar dem med jämna mellanrum under deras uppväxt. Som fodervärd till en honkatt får man även räkna med en hel del besökare av eventuella kattungeköpare då den tiden är inne. 

Urvalet av fodervärdar är jag noga med så det är väldigt viktigt för oss att personkemin stämmer och att vi har samma värderingar vad gäller katthållning och förhållningssätt till djuren.

Går det att ångra sig?
Precis som när du köper en egen katt så är det ett stort ansvar att ta hand om ett liv. Katten bryr sig inte om att jag står som ägare - den kommer att se dig som sin husse eller matte. Ta inte en foderkatt "på prov" eller för att få en "billigare" katt, utan tänk igenom ditt eventuella fodervärdskap lika mycket eller ännu mer än vid ett kattköp. Ibland finns det goda skäl till varför fodervärdskapet måste omprövas, kanske har din livssituation förändrats på ett sätt som du inte kunnat förutse.

En avelskatt har ett högt värde i pengar i vår avel, detta kommer du att på olika sätt få arbeta av. Det är så viktigt att du förstår att det inte är en gratiskatt! Om du inte är säker att detta är något som du verkligen vill och kan ställa upp på, med all den tid det kommer att ta, och allt jobb det innebär (efter det att vi har gått igenom avtalet ordentligt). Då är vårt råd att du låter bli. Bra kommunikation/samarbete med varandra är en förutsättning för att detta skall lyckas. Och framför allt att katten har det bästa tänkbara hemmet!

luucccyyy66666.jpg
bottom of page